Tuulan tuumauksia

Agricolan päivänä oman kielen oikeuksista

 

Tuk

 

Oikeus omaan kieleen vaatii vielä työtä

 

Näin Mikael Agricolan eli suomen kielen isän päivänä on hyvä pohtia oikeuttamme omaan kieleen. Minulla oli aamulla mieluisa tehtävä olla Jämsänjokilaakson Kuurot ry:n edustajien mukana viemässä vetoomusta Jämsän kaupungille. Vetoomus koski viittomakielisten oikeutta saada tasa-arvoinen asema muiden kuntalaisten kanssa terveyspalvelujen ajanvarauksessa. Ajanvaraus tekstiviestin avulla mahdollistaisi itsenäisyyden ajanvaraukseen myös kuuroille ja huonokuuloisille.

 

Jåmsässä ollaan juuri kokoamassa terveydenhuollon palveluja hiukan uusiin uomiin hetki sitten valtuuston päättämän palvelujen ulkoistamisen takia. Pihalajalinnan kanssa muodostettava Jokilaakson Terveys Oy vastaa nyt melkein kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Tässä yhteydessä olisi hyvä hoitaa kuntoon myös viittomakielisten mahdollisuudet palveluihin. Kaupungin virkamiesten tapaamisessa tulikin esille, että ajankohta vetoomukselle on hyvä ja hallintoylilääkäri lupasi viedä asian neuvottelupöytään. Jäämme odottamaan uudistusta innolla. Hyvä on vielä tavata myös Jokilaakson sairaalan edustajat ja varmistaa asian käsittely. Toimitusjohtaja Rautio on ainakin ollut positiivisen suopea tälle kehittämisehdotukselle.

 

Suomen perustuslaki antaa laaja-alaisen turvan kansalaisille. Yhdenvertaisesta kohtelusta ja kielellisistä oikeuksista säädetään niinikään perustuslaissa. Kielelliset oikeudet tulee huomioida palvelujen järjestämisessä. Tällä hetkellä kuitenkin mm. ajanvarausta tekstiviesten tarjotaan harvassa kunnassa. Olemassa olevia palveluja löytyy mm. Joensuusta, Vantaalta ja Nokialta. Tekstiviestillä voi varata vastaanottoajan tai perua varatun ajan. Ajanvarauksen yhteydessä hoitaja voi lähettää tekstiviestillä vointia koskevia tarkentavia kysymyksiä ennen ajanvarauksen tekoa. 

 

Jämsässä ja useassa muussa kunnassa tuota mahdollisuutta vielä odotellaan. Tekniikka on valmis, mutta onko asenteet valmiit korjaamaan tämä epätasa-arvoistavan asian?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat