Tuulan tuumauksia

Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

  • Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

 

Uuden hallituksen toimet koulutuksen osalta ovat erittäin uhkaavia. Hallitus aikoo leikata koulutuksesta peräti 600 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi korkeakoulujen maksuttomuutta ollaan romuttamassa tuomalla lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

 

Koulutusjärjestelmäämme kajotaan nyt ennennäkemättömän härskillä tavalla. Pelkät leikkaukset mm. ryhmäkokorahoista tulevat näkymään suurenevina opetusryhminä ja oppimisen eriarvoistumisena. Tätä samaa asiaa tuo lukukausimaksujen tuominen korkeakouluihin, eriarvoisuutta lisätään kansallisuuden perusteella.

 

Viime päivinä olemme kuulleet arvioita siitä, että emme enää ole ihailtu koulutuksen mallimaa, jossa tehdään huipputuloksia. Olemme menettämässä otettamme koulutuksen laadun suhteen. Hallituksen kaavailu esiopetuksen maksullistamisesta on myös huolestuttava asia.

 

Hallitus tuo vaivihkaa maksut myös velvoittavaan opetukseen. Esiopetus säädettiin edellisen hallituksen toimesta velvoittavaksi ja nyt uusi hallitus aikoo mahdollistaa kunnille maksujen perimisen esiopetuksesta. Tästä on vain pieni loikka maksulliseen peruskouluun. Voi voi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Matias Härkönen

Ihan turhia pelottelet, mutta on erinomaista että saatiin lukukausimaksut Eu ja ETA maiden ulkopuolelta tuleville. Se avaa ovet nimenomaan suomalaisille opiskelijoille, kun ulkomaalainen opiskelija ei vie hänen paikkaansa. Näin varmistetaan, että verorahoilla koulutetaan suomalaisia ja suomalaista osaamista.

Leikkaukset taas ovat välttämättömiä, kun demarit ei edellisessä hallituksessa saaneet velkaantumista aisoihin. Päinvastoin. Tästä kärsimme nyt kaikki, mutta parempi nyt entä kuin myöhemmin kun on myöhäistä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Olisitte lopettaneet sen Huovisen SDP/KESKUSTAN(HUOSTAKERROIN 2008)/KOK. rakastaman huostakulttuurin ajoissa,jota Guzenina 2006 VIELÄ ja risat yritti piipittää selvitettäväksi:oli huolissaan bisneksestä,laittomista huostista,ja 600-700 miljoonan maksuista ulkolaisille huostaamistehtaille.Sinne ovat hukkuneet veronmaksajien rahat,ja nyt on bisnes jo sikamaisissa mitoissa,ja verottaa perheiden hyvinvointia,ja lasten elämää.Ajaa jopa itsemurhiin.

SDP oli siellä häärimässä "perheiden ja lasten"hyvinvoinnin eteen.HAH,hah.Noilla rouvakerholaisten huostakulttuuriin upotettavilla rahoilla,saisi perheille kk.monta tonnia rahaa,tai lainmukaiset tukitoimensa,jotka tarvitsevat jne.

1,4 MILJARDIA ON ARVIO OLLUT VIIME AIKOINA,JOTEN MIETTIÄ SOPII,MITÄ SILLÄ SAATAISIIN PERHEIDEN,TERVEYDENHOIDON ,KOULUTUKSEN,PÄIVÄHOIDON UUDISTAMISEN JNE.HYVÄKSI TEHTYÄ.

Seppo Hildén

Ei ihme, että demareita ei lasketa enää päättämään maamme asioista.

"Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä on tiensä päässä

Uuden hallituksen toimet koulutuksen osalta ovat erittäin uhkaavia. Hallitus aikoo leikata koulutuksesta peräti 600 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi korkeakoulujen maksuttomuutta ollaan romuttamassa tuomalla lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille."

kirjoittaa blogisti.

Ihan yksinkertaisella matematiikalla ja päättelytaidolla tyhmempikin tajuaa, että hallitus teki hyvän koulutuspäätöksen joka itse asiassa ei tule leikkaamaan mitään suomalaisilta veronmaksajilta eikä opiskelijoilta.

Suomi antaa joka vuosi noin 16 000:lle EU-ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevalle ilmaisen opetuksen. Se on tarkoittanut noin 160 miljoonan euron menoerää opetuspuolelta joka vuosi + omien kansalaisten opiskelupaikkojen vähenemisellä samassa määrin. Koska opetuspuolelta on tarkoitus hallituskaudella säästää YHTEENSÄ tuo 600 miljoonaa, niin jo pelkästään muuttamalla ilmainen koulutus ulkomaalaisille maksulliseksi, tuo tuon summan neljän vuoden aikana opetusbudjettiin takaisin.

Suomalaiset veronmaksajat kiittävät.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Onhan se pakollinen koulu sentään vielä ilmasta , niin kuin ennenkin .
Ei tässä nyt ruikutus auta kun edellinen hallitus vei maamme tähän jaamaan
Ja valtion varoin on pyöritetty kansainvälistä lapsibisnestä Huovinen huusi kurkku suorana ei me täällä vaikut korvissa istu .

Mauri Skön

Suomalainen maksuton koulutusjärjestelmä ulkomaalaisille on tiensä päässä. Sellaisesta olisi ilo lukea piakkoin jonkin väsäämä bloki.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ja mikä maksuton?Lukio ja ammattikoulutus maksaa kirjojen osalta monta tonnia,nykyajan läppärit jne.tarvittava välineistö.Urheilu vaatteet,harrastusvälineet,luokkaretkien kerjuumaksut jne.jo ala-asteella.

Ei se kiva ole olla ilman,kun muillakin on.Ja sitäpaitsi veronmaksajat maksaa koulutuksetkin.Sama koskee julkista sos-ja terveydenhoitoa(niin maksavat myös sen yksityisen,jonka voitot vetää välistä suomesta asti mukana olevat ,kautta veroparatiisi rantain),jonka maksuja on koko ajan korotettu.SDP aloitti jo vanhustenhoidon huonontamisen viimeksi,ja nyt kok.-keskusta jatkaa linjaa.Sos-ja terveydenhoidon maksut ovat terveyskeskusmaksu yli 16 euroa,PKL-käynti 32,10(nousevat edelleen)ja UUSIMAKSU,joka jo tuli on TERVEYDENHOITAJAN luona käyntimaksu 9 euroa,ellei enemmän.

Avatkaa nyt se huostabisneksen todellisuus,josta olette koko rouvakerholaisten kaarti,keskusta,kokoomus,ja sdp vaienneet,ja vaientaneet.Guzeninan vaiensivat korkeammalta taholta,entäpä nyt,kun ette enää ole hallituksessa,olisiko aika olla rehellinen?

Käyttäjän JaniKoponen1 kuva
Jani Koponen

Voisiko joku perustella minulle miksi opiskelu täytyisi olla maksutonta EU- ja ETA-maiden ulkopuoleta tuleville opiskelijoille? Jos meillä on varaa kouluttaa kyseisiä opiskelijoita, niin emmekö voisi käyttää saman rahan kehitysmaiden perusopetukseen? Onko olemassa tilastoa suomeen jäävistä tai kotimaahansa palaavista opiskelijoista? Minustakin olisi kiva kouluttaa ja pelastaa koko maailma, mutta se ei taida olla kovin realistista tässä pahoinvointiyhteiskunnaksi lipuvassa hyvinvointiyhteiskunnassa. Tarjoan mieluummin päivän ruoan sadalle nälkää näkevälle, kuin hyvän aterian yhdelle jo syöneelle.

Toimituksen poiminnat